Rigivertailu Icom 706 vs. Yaesu FT-857

Keskustelua antenneista, radioista, yms. radioamatööritekniikasta

Rigivertailu Icom 706 vs. Yaesu FT-857

ViestiKirjoittaja kai-OH7EML » 06.10.2017 20:56

Rigivertailu
1. Lähtökohta. Minulla on kaksi antennipaikkaa, Rääkkylän kirkonkylällä ja Kiesvaaran kylällä Rääkkylässä. Välimatkaa on noin 10 km. Kyllästytti raahata rigiä paikasta toiseen, varsinkin kun autoantenni hajosi.
Sattuipa olemaan Pohjois-Karjalan Radiokerholla, OH7AB myynnissä radioroinaa.
Ostin sitten vanhan Icom 706:n lisäksi toisen rigin Yaesu FT-857:n.
Rigit ovat eri vuosikymmeniltä. Icom viime vuosituhannelta ja Yaesu valmistettu varmaan vuoden 2002 jälkeen.
Koska minulla ei ole mittalaitteita arvostelen ainoastaan käytettävyyttä. Yaesu vaikuttaa kuitenkin herkemmältä.
2. Ominaisuuksia. Icomin taajuusalue kuuntelussa on aukoton 30 kHz-300 MHz. Icomin modet saa valita lähes vapaasti. CW, AM, LSB, USB, FM ja WFM (vastaan otto). Yaesun taajuusalue ei ole aukoton. 100 kHz-56 MHz, 76-108 MHz, 118-164 MHz ja 430-470 MHz. Entisenä DX-kuuntelijana panen merkille, että kummankin herkkyys pitkillä aalloilla on huono ja Icomin herkkyys on huono myös keskiaalloilla, yleisradion bandilla. Amatööribandeila Yaesu vaiukuttaa herkemmältä, näin lyhyen testin jälkeen en vielä uskalla muurata lopullista kantaa. . Täällä itä-Suomessa hyvänä tropokeli-indikaattorina voisi käyttää OIRT-bandin venäläisiä yleisradioasemia (66-73 MHz) ja vanhan OIRT:n tv-kanavan 0 ääntä, sehän on 6m bandin lähellä. Yaesulla ei vain ole WFM eli leveän taajuusmodulaation vastaanottoa OIRT:n taajuuksilla. Koska FT-857 on uudempi kuin IC-706, se ilmeisesti kuluttaa vähemmän virtaa, ainakin lämpenee vähemmän, eikä puhallinkaan pyöri jatkuvasti. Icomissa läetystaajuuksien estot on joku aikaisempi omistaja purkanut, joten on oltava tarkkana, ettei lähetä luvattomilla taajuuksilla. Tämä mahdolistaa tosin myös uuden 60 m bandin käytön.
3. Digimodeja en ole testannut, koska en ole saanut Linux-tietokoneeni ja rigin välisiä liitäntöjä toimimaan. Yaesussa valintoja on kuitenkin enemmän kuin Icomissa. Icomin mukana tuli kaapeleita 2kpl tietokoneeseen liittämistä varten, Yaesuun saa ostaa lisää piuhoja.
4. Tehoasetukset. Icomissa ei saa tallentaa lähetystehoa bandeittain. Kaikille HF-bandeille ja 6 metrille on sama tehoasetus. Yaesussa saa valita 6 m bandille pienemmän tehon, minullahan on perusluokan lupa, joka oikeuttaa 6 metrillä vain 30 W tehon.
5. Äänenlaatu. Icomin iäkäs mikrofoni vaatii mikkigeinin täysille, Yaesu taas asetuksen pienentämisen, vasta-asemat kehuvat molempien äänenlaatua hyväksi, kun Yaesun mikissä olevan "TONE"-kytkimen kääntää asentoon 2.
6. Muistipaikkoja molemmissa on runsaasti. Icomissa on 99 tavallista muistipaikkaa, kaksi skannausrajaa ja "home" eli kotipaikan muisti, Kotipaikan muistiin kanntta tallettaa kotia tai työpaikkaa lähin 2m toistin tai kotiseudun turinataajuus autokäyttöä ajatellen. Yaesussa on vielä enemmän muisteja, kotikanaviakin on erikeen HF, 6m, 2m ja 70 cm:lle, eli on peräti neljä kotia. Muistipaikkoihin liittyy Icomin ohjelmointivirhe. Kun talletat toistinten taajuuksia, saattaa splitti eli vastaanotto ja lähetystaajuuksien erotus tallentua väärin. Oletetaan, että toistimen lähetystaajuus on oikein, mutta PTT;tä painettaessa oman rigin lähetystaajuus on väärin, pidä tangentti pohjassa ja pyöritä VFO:sta oikea taajuus näytöön, nosta PTT, tallenna sitten uudestaan samaan muistipaikkaan. Yaesussa on väärin tallennettua muistipaikka lähes mahdoton korjata, pitää tallennus tehdä alusta lähtien uudestaan, sitten voi tallentaa vaikka entisen päälle.
7. Häiriösäteily. Icomilla TV:n ääni mykistyy, kun puhuu kahdella metrillä. TV:n antenni ja 2m antenni ovat samassa mastossa. Yaesussa antenniviritin tai rigi auheuttaa FM-yleisradioon häiriöitä tunatessa.
8. CW. Icomin mukana tuli kaksi Collinsin filtteriä. Toinen on CW:lle ja toinen taitaa olla rigiin sopimaton. CW:n kuuntelu on siis parempi Icomilla näin aluksi. Yaesussa taas on pätevä CW:n harjoitteluohjelma, se löytyy isosta valikosta, voit harjoitella alfanumeerisia, pelkkiä numeroita tai pelkkiä kirjaimia.
9. Asetusvalikot ovat Icomissa helpommat. Harvoin tarvittava iso valikko on piilotettu, siihen pääsee. kun painaa LOCK-napin pohjaan ja virran päälle. Pienempi valikko avautuu painettaessa DISPLAY-nappia pitkään. Mm. Joensuun toistimella tarvittava avauspiippa-asetus löytyy aliääni-valikosta. Itse piippa vaatii kaksi sormea, toisella painetaan tangenttia ja toisella TONE-nappia, ei hyvä liikenteesä. Yaesun valikoissa taasa valintoja riiittää. Olisi hieman helpompi, jos kulloinkin toimimattomat aseukset olisi aina automaattisesti piilotettu, tai merkitty jotenkin, vaikka harmaalla värillä.
0. Tämän piti olla vertailutesti. Kumpi on siis parempi? En tiedä ainakaan vielä. Voit kommentoida tai kopioida tätä tarinaa vapaasti, eli jäteään COPYLEFT. 73:t de Kai Timoskainen, OH7EML.
Kai Timoskainen Rääkkylä OH7EML http://www.sral.fi/oh7eml etunimi.sukunimi@iki.fi tai kutsu@sral.fi Kisatie 7 82300 Raakkyla
kai-OH7EML
 
Viestit: 13
Liittynyt: 24.07.2015 06:32
Paikkakunta: Rääkkylä

Re: Rigivertailu Icom 706 vs. Yaesu FT-857

ViestiKirjoittaja oh7ggx » 08.10.2017 08:18

Nuo filtterit taitaa kuitenkin olla kiinni siitä mitä olet ostanut eikä tule kumpaankaan tehtaalta uutena mukana =)

CW filtteri kannattaa ilman muuta siihen hommata. Tilasin juuri Utecin kautta Inradin filttereitä omiin radioihin. Tuohon malliin saa vielä Yaesun omiakin luultavasti samasta paikasta.

Minulta löytyy luultavasti jostain sopivia piuhatarpeita 857:aan digimodeille. Täytyy tutkia jos tarvitset.

73 de Reijo OH7GGX
oh7ggx
 
Viestit: 147
Liittynyt: 12.08.2008 01:15

Re: Rigivertailu Icom 706 vs. Yaesu FT-857

ViestiKirjoittaja OH7FES » 10.10.2017 06:04

kai-OH7EML kirjoitti:Rigivertailu

3. Digimodeja en ole testannut, koska en ole saanut Linux-tietokoneeni ja rigin välisiä liitäntöjä toimimaan. Yaesussa valintoja on kuitenkin enemmän kuin Icomissa. Icomin mukana tuli kaapeleita 2kpl tietokoneeseen liittämistä varten, Yaesuun saa ostaa lisää piuhoja.
73:t de Kai Timoskainen, OH7EML.

Huomenta Kai
mukava testi ja Kiitos siitä.
FT-857 ja FT-897 toimii linux/ubuntu 32/64 bit. ympäristössä oikein hyvin.
se on vain ihan omaa "maailmansa" kuin verrattuna Windows.
alla linkit ja asennusohjeet MicroHAM USB DIGI KEYER laitteelle:
asennus tapahtuu esim terminaalin kautta.
nettiselaimella tehdään Virtual Serial Portit kuten Windowsissa ja
niitä hallitaan myös nettiselaimella.

mhuxd Device Router löytyy asennuksen jälkeen internet selaimella.
http://localhost:5052/

http://mhuxd.dj5qv.de/install/
http://mhuxd.dj5qv.de/doc/keyer-configuration/
http://mhuxd.dj5qv.de/doc/port-routing/


rigctl... täytyy asentaa.
tässä sitten käskyt manuaalisesti terminaalista.
http://manpages.ubuntu.com/manpages/zes ... ctl.1.html
esim:
sudo rigctl -r /dev/ttyUSB0 -s 4800 -C stop_bits=2 -m 122

Kaikki minun testaamani/ käyttämäni digi ohjelmat pitää käynnistää terminaalissa, sudo käskyllä,
jotta virtuaali portit ovat ohjelman käytössä.
73 Ari OH7FES
OH7FES
 
Viestit: 34
Liittynyt: 07.12.2008 08:53
Paikkakunta: Lieksa


Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa