Raspberry Pi IGate

Raspberry Pi IGate eli OH7FQQ-10 …

Kerhoilloissa ja muutaman hamin kanssa on ollut puhetta, että laittaisin oman rx-igaten Joensuuhun kuuntelemaan OH7RDB:tä.
Tämä igate siirtynee myöhemmin kerhotiloihin, jos/kun sinne saadaan internet-yhteys.

Kerron tässä vähän suunnitellusta raudasta yms.

Tietokone eli Raspberry PI
Halvasta ARM-pohjaisesta tietokoneesta/kehitysalustasta on muodostumassa melkoinen hitti rakentelu- ja harrasteluporukoissa.
$35 dollarin (suomeen +verot +postit, yhteensä reilu 40eur) tietokone sisältää 700 MHz ARM11 prosessorin (ARMv6 arkkitehtuuri) ja 256MB SDRAM muistia.
Tehokkaan videokortin ansiosta kyseinen kone pystyy jopa purkamaan 1080p H.264 videotiedostoja ja tarjoilemaan niitä HDMI -liitännän kautta televisiolle.
Mutta ei tästä sen enempää, kun kyseinen käyttötarkoitus on kuitenkin IGate…

RPI on noin luottokortin kokoinen, ja siinä ei ole liikkuvia osia. Käyttöjärjestelmä ladataan SD-muistikortille, ja tehontarve on huikeat 3.5W!
Kone sisältää myös 10/100 Mbps ethernet-yhteyden, pari USB -porttia sekä ääniulostulon (ei, valitettavasti sisäänmeno puuttuu).
Lisäherkkuna rakentelijoita varten kortille on sisällytetty 26-pinninen liitin, josta saa ulos (sekä sisään) mm. UART, 8kpl 3.3V GPIO, I²C sekä SPI.

Valitettavasti kortti ei toimi suoraan 13.8V jännitteellä, vaan kortti tarvitsee 5V DC ja virtaliitinkin on micro-usb.

Lisätietoja rautapuolesta osoitteessa http://elinux.org/RPi_Hardware

Radio
Toistaiseksi ja rahapulan takia käyttöön on suunniteltu vanha 2m moppe. Mutta, tuntuisi hölmöltä käyttää näin virtapihin ja pienikokoisen tietokoneen kaveriksi
isoa radiota. Netistä löytyi Radiometrix NRX1 radiovastaanotin, jonka saisi kai APRS-taajuudelle. Hintaa muodostuisi n. 35 eur.
Lisätietoja wiki.ham.fi/Radiometrix_NRX1 - näitähän on siis näköjään aprs-käyttöön jo valjastettukin.
Mutta koska en tälläistä palikkaa ole vielä tilannu, ei tästä toistaiseksi sen enempää.

Liitäntä radion ja tietokoneen välille on vielä hieman epäselvä. Ehkä kiinalainen halpis äänikortti (muutaman dollarin) hoitaisi asian tai jopa TNC, kerta kortilta löytyy
UART.

Ohjelmisto
Itseasiassa raspberryssä pyörii jo igate-ohjelmisto aprsd, joka nyt ei vaan vielä tietenkään vastaanota paketteja.
Oma majakkakin näkyy jo kartalla (tosin tietokone on nyt toistaiseksi vain satunnaisesti päällä.)
Jostain syystä majakkaviesti on ilmeisesti kulkenut pitkän matkan, majakan tiedoissa näkyy seuraavaa:

[APD225 via TCPIP*,qAI,OH7FQQ-10,T2SPAIN2,T2HUB4,THIRD,92E5A2B6,SEVENTH]

Osaisiko joku selventää tätä lisää? APRS -palvelimena on euro.aprs2.net

Mutta tässä hieman sitä mitä on rakenteilla, laskin että kustannus moiselle rx-only igatelle olisi noin 100e tienoilla. Tietenkin lisäpalikoilla tästä saisi myös digipeaterin…
Kuvia seuraa myöhemmin - nyt lähden syömään makkaraa!

de Jussi oh7fqq

Hieno kokeilu!
Jos tarvitsee tnc:tä, niin minulta saa tähän projektiin sopivan ot2m (proto C) platta ja komponentit. Siinä on sarjaportti ja kiss-mode.
Jos into on parhaillaan kova, niin minulta saa myös Radiometrixin vastaanottimen periaatteella että vastaava uusi takaisin kun ehtii.
Arto

Moi,

Minä oon käyttäny linux ympäristössä sellasta igate ohjelmaa kuin aprx ja serveriä rotate.aprs.net (portti 14580).
Toimii ja syö ilmeisesti vähemmän muistiakin kuin tuo aprsd.

Tuohon radion ja tietokoneen väliin riittäis varmaan yksinkertaisimmillaan pelkkä modeemipiirikin jos sen ei tarvitse osata muuta kuin kääntää paketit sarjamuotoiseksi dataksi?
Mulla pitäis olla useampi tallessa pakettiradio ajoilta. Nykyäänhän pakettiverkko on purettu pois, eli ihan tyhjänpanttina lojuuvat.

73 de Reijo OH7GGX

Tosin en nyt äkkiseltään muista, että osasiko nuo linux pohjaiset ohjelmat lukea mitä kaikkea dataa.
Jos pelkästään KISS muotoista, niin sitten tnc lienee helpoin. Nuo pelkät modeemipiirit vaan kääntää signaalin sarjamuotoiseksi, mutta mitään älyähän niissä ei ole.

Projekti etenee hiukan.

Tervehdys Arto ja kiitos.
Radiometrixin vastaanottimesta voisin olla hyvinkin kiinnostunut, mutta ot2m kuulostaa tähän projektiin ehkä vähän turhan “hyvältä” ja kalliilta. Mutta miksipä ei toisaalta… nyt harkinnassa on soundmodem -ohjelmisto, joka lukee äänikorttia ja tekee joko ax25 tai sarjaväylä kiss tnc -virtuaalilaitteet Linuxiin.

Puuttuu vaan vielä se äänikorttikin :slight_smile: Miljoonalaatikossa majailee muutama Texas Instrumentsin usb-äänikorttipiirin samppeli, eli ehkäpä täytyy alkaa suunnittelemaan piirilevyä, johon Radiometrix ja TI istahtaisi nätisti. Myös virtapuolelle voisi uhrata jonkun >1F 5V kondensaattorin ehkäisemään virtapiikeistä johtuvia katkoksia.

Taka-ajatuksenahan tästä olisi saada mahdollisimman halpa, kevyt, pieni ja vähävirtainen rx-igate, joita voisi sitten kylvää ympäri maakuntaa.

Ohjelmistomuutoksia:
Vaihdoin aprsd -ohjelmiston kevyempään ja suomalaiseen varianttiin aprx:sään. Aprx oli itseasiassa ensimmäinen vaihtoehto, mutta aprsd:lle löytyi valmiit binäärit. No… aprx on nyt käännetty Raspberry Pi:lle, ja ainakin beacon näkyy kartalla (tosin pienen säädön jälkeen, konfiguraatiotiedostojen esimerkit eivät olleet oikein toimivia).

Lisäksi pikku mainintana se, että tällä hetkellä Raspberryn tiedostojärjestelmä on read-write. Kunhan kaikki workkii niin se on tarkoitus vaihtaa read-onlyksi, jotta muistikortti säästyy turhilta kirjoituksilta… näin SD-kortti kestää pitempään, käytännössä ikuisesti?

Lupasin edellisessä viestissä muutamia kuvia, tässäpä niitä:

Mikä sen mukavampaa kuin tehdä konfiguraatiota 42" telkkarilla sohvalla pötkötellen? :slight_smile:

On se vaan pieni… takapuolelta pilkottaa sininen 2GB SD -muistikortti ja USB -väylässä majailee langattoman näppäimistön vastaanotin.

Laitetaan vielä loppuun tämänhetkinen konfiguraatio, josta puuttuu liitäntä radiolle:
/etc/aprx.conf

mycall OH7FQQ-10

<aprsis>
server euro.aprs2.net
</aprsis>

<logging>
pidfile /var/run/aprx.pid
</logging>

<interface>
null-device $mycall
</interface>

<beacon>
cycle-size 20m
beacon interface OH7FQQ-10 srccall OH7FQQ-10 symbol "R&" lat "6235.04N" lon "02947.69E" comment "Raspberry Pi iGate"
</beacon>

…jos siitä olisi vaikka jollekulle hyötyä. Lisään radio-interfacen myöhemmin ja liitän esimerkkikoodin tälle foorumille uudestaan.

Kiitokset myös Reijolle OH7GGX vinkeistä.

FB projekti. Vink: Samalla vauhdillahan konffailet toiselle RPI:lle R.Netin :slight_smile:

Eräs ilta kesätöistä päästyäni tein tänne Savonlinnaan väliaikaisen IGaten UI-Viewilla. Antennista johtuen pakettien kopitus ei ollut kovin kaksinen, joten innostus laski. Helposti sujui tuo AGWPE+UI-View -setin asennus netistä löytyvillä ohjeilla.

73 de oh4hlo

Kävisikö äänikortiksi tällainen:
dealextreme.com/p/virtual-5- … card-22475

Tuommoista juurikin katselin…kuulin vain että äänen sisäänmeno voi olla aikamoista kuraa. Mutta eipä maksaisi paljon kokeilla.
Täytynee kai laittaa ehkä varalta tilaukseen, toimitusajat kun voivat olla mitä sattuu.

Sain juuri vinkin, että suomalaisten igatejen kannattais nykyään käyttää serveriä igates.aprs.fi :slight_smile:

Tuo äänikortti ei näytä kyllä pahan hintaiselta. Alle 2euroa postilaatikkoon kannettuna? :laughing:
Kerro kokemukset kun oot testannu. Nuo ei olis pahan hintaisia tilailla vaikka useampikin, eikä kovin paljoa harmita jos ukkonen särkee.

73 de Reijo OH7GGX

Terve

Ovat rakennelleet maailmalla
TNC-X, RPI yhdistemää
groups.yahoo.com/group/BPQ32/message/8987

-Tommi OH7JJT

Raspberry Pi RX-igate on nyt koekäytössä Kenwood TH-D7E käsirigin avustuksella.
Ensimmäinen suora paikkatietokin on välitetty verkkoon, OH7NVS-9 liperin keskustasta ja etäisyys 21.9km.

Joko raspberry tai kenwood hidastaa välissä sen verran, että suurin osa paketeista ennättää mennä muita reittejä nopeammin verkkoon. Mutta ohjelman logi on kyllä pakettia täynnä…

Seuraavaksi mietintään se Radiometrix NRX1 ja mahdollisesti AVR -pohjainen KISS TNC.
Kenwood TH-D7E ei osaa kissiä ja sen liittäminen Linuxiin meinasikin muodostua ongelmaksi. Onneksi aprx tukee TNC2 -moodia, joka selkokielisiä paketteja sarjaväylästä.

Budjettiversio jos on mielessä, niin miten olis joku rtl-sdr vastaanottoon?

Edit: Ja sen onkin joku jo toteuttanut. Eli RPI jaksaa softaradion, softa-tnc:n ja bittien välityksen aprs-IS-verkkoon. Itselläni on just työn alla RTL iGate debian-pohjaisella pc-koneella.