- Mitä APRS on?
- APRS on Automaattinen Paikan Raportointi Systeemi
- APRS on reaaliaikainen tiedonsiirtojärjestelmä, joka soveltuu tiedon jakamiseen suurelle määrälle asemia. Järjestelmässä siirretään lähinnä radioamatööriasemien paikkatietoja. APRS pohjautuu pakettiradiojärjestelmään.
Alla on listattuna APRS-järjestelmälle ominaisia piirteitä
-
Kartat ovat olennainen osa APRS:ää. Asemien, sekä liikkuvien että kiinteiden, maantieteellinen sijainti näkyy karttapohjalla.
Tiedon esittämiseen on havainnollisia menetelmiä. Tässä Alpon OH7VL autoaseman tiedot klo 17:47. Auto on liikkunut kaakkoon nopeudella 61 km/h.
Aika, sijainti, nopeus, suunta ja mahdollinen korkeustieto ovat peräisin autossa olevasta satelliittipaikantimesta.
Myös automaattiset sääasemat lähettävät pakettimuotoisena säätilaa esittävää tietoa.
Tässä on Arin OH5KUY Lappeenrannassa sijaitsevan aseman säätila.
Yhden aseman lähetys välittyy verkon kautta heti kaikille järjestelmässä oleville asemille. - Pakettien toisto toimii ilman että verkon rakenne olisi ennalta tiedossa. Mutkikkaita reitityksiä ei tarvita. Tämähän oli tavoitteena jo paketin alkuaikoina, mutta ajatus pääsi välillä unohtumaan.
Internetiä hyödyntävät runkoyhteydet, jotka yhdistävät asemat ympäri maailman kätevästi toisiinsa. APRS kautta voi lähettää myös lyhyitä tekstiviestejä (message) toisille verkossa oleville asemille. Näiden perillemenon varmistamiseksi protokollassa on kuittausmenettely. Näitä tekstiviestejä voi käyttää kuten ”chattia”, niillä on hyvä kysellä kuulumiset ja sopia skedit (ennalta sovitut yhteydet). - Mitä alkuun tarvitaan?
- 1) Liikkuva asema
- Esimerkki liikkuvasta eli mobileasemasta, joka osaa lähettää paikkatietonsa
verkkoon, muodostuu yksinkertaisimmillaan kolmesta osasta:
-
Satelliittipaikannin - GPS
GPS muodostaa käsityksensä aseman sijainnista satelliittien avulla. GPS:n vaatimuksena on, se että siinä on sarjaportti NMEA:ta varten. NMEA on standardoitu 4800 b/s sarjaprotokolla paikkatietojen (yms.) siirtämiseen GPS:ltä. APRS enkooderi Enkooderi paketoi informaation ja muuntaa sen radiotielle sopivaan muotoon. Yleisimmät APRS enkooderit ovat TinyTrak ja OpenTracker. Kumpikaan näistä ei osaa lukea radiotieltä tulevaa dataa, mutta niissä on kantoaallon ilmaisu ehkäisemään päällekkäistä lähetystä. Lähetysnopeus on tuttu 1200 b/s (ja vastaavasti hf-alueilla 300 b/s). Radio Radiona toimii lähes mikä tahansa puhekäyttöön tarkoitettu 2m lähetinvastaanotin, jonka saa taajuudelle 144.800 MHz. Enkooderi kytketään mikrofoni- ja kaiutinliitäntöihin, ellei erikoista AX.25 liityntää radiossa ole. Suomessa oli jaossa myös huomattava määrä MDR150 surplus-radioita. Ne ovat käyttökelpoisia myös APRS:lle. Softagurut ovat sisällyttäneet enkooderitoiminnan mukaan radion ohjelmistoon.
- 2) Kiinteä asema
- Kiinteä asema lähettää omaa paikkatietomajakkaansa, sekä vastaanottaa ja näyttää muiden asemien tiedot. Myös sanomien lähetys ja vastaanotto onnistuu seuraavalla yksinkertaisella kokoonpanolla:
-
PC PC:n vaatimukset eivät ole kaksiset. Käytössä on jopa 386-koneita joissa pyörivät esim. Windows ja ilmainen UI-View ohjelma. 32-bittinen versio UI-View ohjelmasta vaatii rekisteröitymisen (rekisteröintiohje). Muita mahdollisia ohjelmia ovat esimerkiksi AGWTracker tai Linuxissa pyörivä Xastir. TNC - "Terminal Node Controller"
UIView kanssa TNC toimii mieluiten KISS-modessa. Mikäli ei omista TNC:tä, eikä siihen halua investoida, voi radion kytkeä PC:n äänikortille. Silloin tarvitaan PC:hen myös SV2AGW:n koodaama Packet Engine, AGW-PE. Radio 2m lähetinvastaanotin, jonka saa taajuudelle 144.800 MHz (ks yllä "liikkuvan aseman radio")
Autonavigaattori APRS:lle - katso HamsteriX 3/2008
Pohjois-Karjalassa on useita aktiivisia
APRS-asemia.
Oikealla olevassa kartassa on niiden asemien peittoalue, jotka ovat päällä 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Peittoalueen sisällä 5 W ja tikkuantennin mobileaseman paikkatiedot todennäköisesti tulevat vastaanotetuiksi ja siirretyksi verkossa eteenpäin. Pohjois-Karjala on laaja alue, ja APRS-verkon peitto on vielä vaatimaton. Onko sinulla APRS-asema, jolla voisi laajentaa peittoaluetta ja jota voisi kenties pitää päällä muita tiellä liikkuvia palvelemassa? Paikkakunnan radioamatööriasemien kutsumerkit alkavat pääsääntöisesti "OH7". Tässä on lista OH7-asemista, jotka ovat viimeisen kymmenen päivän aikana olleet APRS-verkossa.
|
|
OH7ABC Joensuu Niinivaara
Asemalla on MDR150 radio, jonka audiosignaalit on kytketty UTNT tnc:lle. Asema toistaa RELAY, WIDE ja WIDEn-n paketit (n=2) Ulostuloteho on 5 W ja antennina on pystydipoli. Syöttöjohto on vai muutaman metrin pituinen joten kaapelivaimennus on olematon. Asema sijaitsee samassa laitetilassa 70cm toistinaseman OH7RUB kanssa. Oikealla olevassa kuvassa Jarkko OH7HKS asentaa antenneja. Alempi kuva on laitetilasta. Radio ja tnc ovat siististi lukitun kotelon sisällä. Virransyöttö on 70cm tukevalta 12 V hakkuripowerilta (kuvat Arto OH7BD). |
|
OH7RDO Outokumpu
Asemalla on MDR150 radio, jonka audiosignaalit on kytketty UTNT tnc:lle. Asema toistaa RELAY, WIDE ja WIDEn-n paketit (n=2) Ulostuloteho on 5 W ja antennina on pystydipoli. Syöttöjohdon pituus on noin 25 m. Asema sijaitsee samassa Hessun OH7NE järjestämässä laitetilassa Outokummun keskustassa. Oikealla kuvassa Hessu asemalla, jossa on myös hyvä varustus HF yhteyksille (kuva Alpo OH7VL)
|
|
OH7RDR Rääkkylä Pystytetty entisen runkoverkkosolmun tiloihin 6.11.2005 kevyessä tihkusateessa (oh7hks, oh7vl, oh7bd). Aseman korkeus merenpinnasta on 85 m.
Toistaa vain RELAY-paketit. (kuva Alpo OH7VL)
|
|
OH7BD Liperi Käsämä Jatkuvasti päällä oleva igate, joka toimii siltana internet-yhteyksille. Serveri: IBM PC Server Kuva on otettu radio-ohjattavasta lennokista. APRS-dipoli erottuu juuri ja juuri sumusta, se on noin 30m korkeudella (kuva Juha OH7HJ).
|